Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal

Steeds meer en steeds grotere schepen passeren de Beatrixsluizen in het Lekkanaal, waardoor de behoefte is ontstaan aan een nieuwe doorgang, een zogenaamde 3e kolk. Binnen dit project worden met VISI periodiek COINS-containers met informatie uitgewisseld.

In de gemeente Nieuwegein liggen de Prinses Beatrixsluizen. Ze vormen via het Lekkanaal de scheepvaartverbinding tussen de rivier de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Steeds meer en steeds grotere schepen passeren dit kanaal, waardoor de behoefte is ontstaan aan een nieuwe doorgang, een zogenaamde 3e kolk. Door de verbreding van het kanaal is er ook extra ruimte voor ligplaatsen.

Het project

Er wordt een 3e kolk (het gedeelte tussen twee sluisdeuren) aangelegd aan de oostelijke zijde van de Prinses Beatrixsluis. De 3e kolk krijgt een lengte van minimaal 276 meter, een breedte van 25 meter en een sluisdiepte van 5,8 meter beneden NAP, zodat schepen met een diepgang tot 4 meter door de sluis kunnen. Dit is breder, langer en dieper dan de huidige sluisafmeting van de andere twee kolken. Daarnaast worden de voorhavens verbreed en worden er extra ligplaatsen aangelegd. Ook wordt de sluisbediening naar de witte sluiswachterswoningen verplaatst, worden de niet-originele elementen van het sluiscomplex verwijderd en enkele objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verplaatst. Ten slotte worden in de directe omgeving enkele omliggende wegen aangepast en de groenstrook langs het kanaal opnieuw ingericht en uitgebreid.

Wie?
BESIX Nederland en Rijkswaterstaat

Looptijd
2016-2019

Gebruik van VISI

Binnen het project worden met VISI periodiek COINS-containers met informatie uitgewisseld. Binnen een COINS-container zit veel informatie in samenhang in één database, zoals functies, eisen- en objectenbomen, GIS-data, 2D-tekeningen, 3D-modellen, IFC-modellen, en een objecttype-bibliotheek.

 

Beeld: @Rijkswaterstaat

 

Relevant product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.