VISI als ISO/BIM Standaard

De afgelopen jaren zijn door buildingSMART inspanningen gedaan om de Nederlandse VISI-standaard op te nemen als onderdeel van buildingSMART-standaarden en te formaliseren op ISO-niveau. De VISI-standaard heeft in de ISO-organisatie een plek gekregen onder de naam: 'Building information models — Information delivery manual — Part 2: Interaction framework'. Wat zijn hiervan de gevolgen?

BIM

Bij BIM (Bouwwerk Informatie Model) staat het integraal beheren van informatie tijdens de complete levenscyclus van het bouwwerk centraal. In essentie vormt BIM een nieuwe manier van samenwerken tussen deze partners, waar benodigde informatie over bouw, onderhoud, kosten en veiligheid wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund. Voor veel organisaties in de GWW is BIM een van de speerpunten van informatiebeheersing geworden.

De afgelopen jaren zijn door buildingSMART (de vereniging verantwoordelijk voor het bevorderen van de toepassing van open BIM-standaarden als middel voor interoperabiliteit en integratie van het bouwproces) inspanningen gedaan om de Nederlandse VISI-standaard op te nemen als onderdeel van buildingSMART-standaarden voor BIM en te formaliseren op ISO-niveau.

ISO Standaard

De VISI-standaard heeft in 2012 definitief in de ISO-organisatie een formele status gekregen bij de groep van BIM-standaarden onder de naam Information Delivery Manual, kortweg IDM, en aangeduid met de code ISO 29481. De VISI-standaard is ingedeeld als deel 2 van IDM en heeft de volgende naam gekregen: 'Building information models — Information delivery manual — Part 2: Interaction framework'. Groot bijkomend voordeel is dat dit een ISO-standaard is die uitgaat van digitale communicatie wat voordelen biedt bij een audit. De ISO-standaard IDM-29481-2 is ook voorgelegd als CEN-standaard.

Aanbevolen product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.