Depot Boijmans Van Beuningen

BAM Bouw en Techniek realiseert naast het Museum Boijmans Van Beuningen samen met gemeente Rotterdam het Depot: een nieuw icoon voor de stad.

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. Het 39,5 meter hoge gebouw is een ontwerp van het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. In het depot komen vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal gepland.

Het project

BAM Bouw en Techniek realiseert samen met gemeente Rotterdam dit 40 meter hoge spiegelende gebouw naast Museum Boijmans Van Beuningen, in het voorportaal van het Museumpark, een nieuwe icoon voor Rotterdam. Om de bouw van het Depot mogelijk te maken met zijn driedimensionale rondingen is ingezet op maximaal gebruik van alle digitale mogelijkheden om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken.
Hans Polderman, Projectdirecteur BAM Bouw en Techniek: 'Het Depot Boijmans Van Beuningen is constructief een hoogstandje, absoluut vakmanschap. Nergens op de wereld is een vergelijkbare constructie te vinden'. De kosten van het totale project zijn geraamd op 52 miljoen euro.

Gebruik van VISI

Een belangrijk onderdeel van de integrale BIM aanpak binnen dit project is het gebruik van VISI voor het optimaal vastleggen van project- en contractcommunicatie met de gemeente Rotterdam. In een complex project als dit is maximale controle noodzakelijk om vertragingen te voorkomen. Dus om grip op alle doorlooptijden te houden wordt er met VISI gewerkt. Zo hebben alle partijen direct inzicht in de status en voortgang van alle documenten, financiële aspecten en risico’s. Zo wordt er in VISI bijvoorbeeld gecommuniceerd over documenten ter acceptatie, contractwijzigingen, 2D en 3D ontwerpinformatie, termijnen en verslagen.

Hoe digitalisering in de eerste fase van het project ingezet is kun je zien op de film BAM bouwt Depot: De kunst van het virtuele bouwen.

Wie?
BAM Bouw en Techniek, gemeente Rotterdam, MVRDV Architecten

Looptijd
2017 - 2021

Meer weten over dit project?
Depot Museum Boijmans Van Beuningen

Beeld: ©Ossip van Duivenbode

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.