Film over het ontstaan van VISI

De film vertelt het verhaal van zes heren uit de bouw die in 1997 samenkwamen in de VISI Kerngroep.  Zij stelden zichzelf als opdracht om de communicatie in de GWW te verbeteren.  Deze groep ontwikkelde met veel passie, energie en doorzettingsvermogen de VISI-systematiek. Daarbij geholpen en geïnspireerd door de DEMO-methode.

 

Nu geen tijd voor de hele film? Bekijk hem hier in delen

 

Filmmaakster Marjolein Hillege: ‘Als landschapsarchitect maak ik sinds 2011 ook films, vaak over erfgoed en landschap. Gé Spees had al langer de wens om het verhaal van het ontstaan van VISI te laten verfilmen. Het plezier en de toewijding waarmee aan de VISI-systematiek is gewerkt en ook de kennis van alle betrokkenen, dat is wat hem zo aanspreekt. Film is een mooi medium om niet alleen een verhaal  maar ook de emotie en energie vast te leggen.’

De kracht van passie en chemie

In de film wordt het woord gegeven aan de kerngroep,  bestaande uit ingenieurs en managers in de bouw. Een gemêleerd gezelschap met ieder zijn eigen sterkte, waardoor de mannen elkaar prima aanvulden. Zo bracht Hans Jongedijk geestdrift en creativiteit in, was  Anton de Vroomen  de  solide denker, kon  Leo Nieuwenhuizen scherp analyseren, stond  Jos Hamilton bekend om zijn  enorme drive  en Cees Buijs om zijn eigenzinnigheid. Projectleider Henk Schaap ten slotte was geknipt om de ideeën te structureren. Het gegeven dat het bouwproces technologisch gesmeerd liep maar qua communicatie te wensen overliet, deed hen de handen ineenslaan. Binnen de bouw is sprake is van continu wisselende contractpartners, waardoor de communicatie vaak tekortschiet  met alle gevolgen van dien. De mannen vertellen over de chemie in de kerngroep, over hun bevindingen en hun passie toen zij eenmaal overtuigd waren van wat hun ideeën teweeg zouden brengen.

Raakvlakken met DEMO

VISI is geïnspireerd door de DEMO-methodiek van professor Jan Dietz, waar de kerngroep min of meer bij toeval mee in aanraking kwam. DEMO en VISI bleken de nodige raakvlakken te hebben. DEMO beschrijft tot in detail alle rollen en verantwoordelijkheden binnen organisaties. Jan Dietz heeft ervaren dat de methodiek meer is dan een middel om de communicatie binnen samenwerkingsverbanden te structureren. DEMO is voor de betrokken medewerkers vaak een eyeopener door inzicht te geven in het communicatieproces en mensen meer bewust te maken van de zin van hun werk.

Keerpunt in de GWW

Het hele proces verliep met vallen en opstaan. Door de werking in de praktijk te laten checken werd de systematiek verder gemodelleerd. Aanvankelijk leek de bouwsector sceptisch te staan tegenover een standaard als VISI, men ging thet liefst over tot de orde van de dag. Ondanks deze weerstand wisten de kerngroepleden met al hun geestdrift toch draagvlak te creëren en zo een keerpunt in de GWW te bewerkstelligen. Pas een jaar of acht na de eerste ideeën was de markt rijp voor de daadwerkelijke invoering. Met de ondersteunende software is de VISI-standaard langzaam maar zeker in praktijk gebracht. Het werken op basis van VISI werd allereerst omarmd door de Gemeente Rotterdam en voorgeschreven in contracten, later volgde ProRail.

Eind 2016 hadden zo’n 750 organisaties VISI al succesvol toegepast in zeker 5000 projecten. Daarmee is een einde gekomen aan veel onduidelijkheid, discussies achteraf en onnodige kosten in de bouw.  VISI heeft zijn weg gevonden in de GWW, maar kan als universele standaard ook goed worden toegepast in elke andere sector. In de toekomst is voor de systematiek dus nog een mooie rol weggelegd.

Aanbevolen product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.