Gemeente Rotterdam

'Het begon als een pilot'

Gemeente Rotterdam | VISI is een algemeen geaccepteerde, sectorbrede en open standaard voor communicatie en informatieoverdracht in bouwprojecten. Met VISI kunnen partners in een bouwproject afspraken en kwaliteit bewaken, en gezamenlijk een transparant digitaal dossier opbouwen. Geen wonder dat een grote opdrachtgever als de Gemeente Rotterdam de standaard tien jaar geleden al omarmde. Ook voor de bouw van het nieuwe Centraal Station past de Gemeente Rotterdam VISI toe.

Markt heeft voordelen onderkend

Directievoerder Remco Bom: 'Het begon als een pilot waarbij we een aannemer zover kregen om met ons mee te doen. Die zag er ook de voordelen van in. Toch merk je, omdat het nieuw is, dat je zowel bij ons als in de bouwwereld tegen weerstand oploopt. Daar hebben we ons werk wel aan gehad. Maar inmiddels zijn er opdrachtnemers die met VISI willen werken op projecten waar we het niet eens op voorschrijven. De markt herkent de voordelen dus inmiddels echt wel.’

Nu de bal rolt, zet Rotterdam stappen

Het vergt een softwarepakket om VISI praktisch toe te passen: Rotterdam koos voor VISI van Bakker&Spees. De communicatiestromen en beslispunten van een project worden vertaald in een zogeheten raamwerk. Remco: ‘In ons eerste raamwerk konden alleen de directievoerder, de toezichthouder en de aannemer met elkaar communiceren. Inmiddels doen ook de technische projectleider en de opdrachtgevers actief mee; in feite de hele keten. Nu willen we de werkvoorbereiding erbij voegen, en kijken we of we in een dubbelslag ook met BIM - het Bouw Informatie Model - verder kunnen. Daar werken alle partijen en disciplines binnen één model. Onze opzet hierin is, dat de communicatie bij BIM ook via VISI gaat lopen. Uiteindelijk kan je dan het hele proces zoals een ingenieursbureau of de gemeente Rotterdam dat doorloopt, volledig onder controle houden.'

Remco Bom is directievoerder Gemeente Rotterdam en als projectleider VISI verantwoordelijke voor VISI.

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.