De derde editie: Met vertrouwen richting 2050
Transparantie als sleutel tot circulair en toekomstbestendig bouwen
De wereld verandert, de bouw verandert en wij bewegen natuurlijk mee. In deze rubriek nemen we je graag mee in de veranderingen binnen onze sector die bijdragen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. In de eerste editie stonden digitalisering en standaardisatie centraal, in de tweede editie de kracht van data bij bestekken. In deze derde editie richten we onze blik op een thema dat onmisbaar is voor een duurzame toekomst: kosteninzicht.
Van aannames naar onderbouwde keuzes
Stel je voor: je maakt als opdrachtgever of aannemer een keuze voor circulaire materialen. Je wil sturen op duurzaamheid én betaalbaarheid. Maar waar begin je als de onderliggende kosteninformatie versnipperd is, ondoorzichtig, of niet reproduceerbaar? Helaas gebeurt dat nog vaak de praktijk. Veel kostenramingen worden opgebouwd in Excel-bestanden die niet geborgd zijn, zonder duidelijke herkomst of structuur. Hierdoor wordt het lastig om keuzes te herhalen, te onderbouwen of te verbeteren.
En dat is zonde. Want juist in het spanningsveld van klimaatdoelen, woningbouwversnelling en betaalbaarheid is transparant kosteninzicht cruciaal. Niet alleen om de juiste afwegingen te maken, maar ook om beleid uitvoerbaar en schaalbaar te maken.
Rekenmodellen als fundament voor de toekomst
Daarom ontwikkelden wij CALC: een rekenapplicatie die kosteninformatie structureel, reproduceerbaar en betrouwbaar ontsluit. Door een duidelijke scheiding tussen brondata, rekenregels en de gebruiker ontstaat er een fundament waarop je kunt bouwen. Templates zoals het SSK-model maken standaardisatie mogelijk waardoor kosteninformatie beter te vergelijken is, beter te analyseren en eenvoudiger in beleid te verankeren. En dat is nodig, want in 2050 bouwen we niet alleen duurzaam, maar ook datagedreven.
Circulair bouwen vraagt om voorspelbare kostendata
Neem het hergebruik van gevelmaterialen uit urban mining. Of het nu gaat om beschikbaarheid, kwaliteit, bewerkingskosten of logistiek, kosteninformatie bepaalt of hergebruik economisch haalbaar is. Binnen het Nationaal Groeifondsprogramma Circulaire Geveleconomie werken we daarom aan een ketenintegratieplatform waarin secundaire materialen al in de ontwerpfase een rol krijgen. Door kostendata vroeg in het proces beschikbaar te maken, worden duurzame keuzes ook praktische keuzes.
Bovendien wordt met digitale paspoorten steeds meer materiaalinformatie toegankelijk. Als we deze kunnen koppelen aan actuele en gestandaardiseerde kosteninformatie, ontstaat een integraal beeld waarop gestuurd kan worden: van ontwerp en uitvoering tot beleid en monitoring.
Samen bouwen aan een transparante sector
Transparant kosteninzicht is daarmee geen sluitstuk van een project, maar juist het startpunt van toekomstbestendig bouwen. Als overheid, marktpartijen en kennisinstellingen hierin samen optrekken, bouwen we aan een keten waarin circulair en betaalbaar bouwen hand in hand gaan.
Bij Bakker&Spees geloven we dat gestandaardiseerd kosteninzicht hét instrument is om vooruit te kijken. Het biedt zekerheid, versnelt besluitvorming en maakt de weg vrij voor innovatie. Zo bouwen we ook in 2050 met vertrouwen op basis van data, transparantie en samenwerking.
Andere thema’s die aan bod zullen komen zijn onder andere software-ontwikkeling, slim datagebruik en data-autorisatie. Weet jij nog een thema dat uitermate geschikt is voor deze rubriek? Laat het weten aan nieuwsbrief@bakkerspees.nl.
Wie zijn wij?
Bakker&Spees is een Nederlands softwarebedrijf gevestigd in hartje Amsterdam. Met een team van 40 enthousiaste medewerkers ontwikkelt Bakker&Spees software voor de GWW-sector. Met de softwarepakketten CIVIEL, VISI & CALC willen we graag je bedrijfsvoering stroomlijnen en de digitale samenwerking verbeteren.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.