Hoe ziet de Bakker&Spees de toekomst van bouwend Nederland?
Met vertrouwen richting 2050
Met plezier kondigen wij deze nieuwe rubriek aan. Nu denk je misschien: ‘2050, dat klinkt heel ver weg. Wat heb ik daar nou mee te maken?’ Kort gezegd: heel veel. De wereld is in beweging, bouwend Nederland is in beweging, jij bent misschien wel in beweging vanuit de organisatie waar jij werkt en ook wij zijn bij Bakker&Spees voortdurend in beweging. Wij nemen jullie in deze rubriek graag mee in de vernieuwingen in onze sector om met vertrouwen richting 2050 te gaan.
En nog even over die gedachte: ‘Waarom 2050?’ Dat is uiteraard niet zomaar een jaartal. Dit is het jaartal waaraan onze sector zich heeft verbonden om onze complete gebouwde omgeving digitaal beschikbaar te hebben. Een enorme uitdaging waar op heel veel verschillende niveaus al dagelijks keihard aan wordt gewerkt. Ook wij zijn hier dagelijks bij betrokken en willen jullie vanaf nu meenemen in de verschillende ontwikkelingen die de aankomende jaren plaats gaan vinden.
Als organisatie zijn wij al jaren bezig om toekomstbestendig te worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Misschien heb je de artikelen in de andere rubriek ‘Samen aan het roer’ wel eens gelezen. Hierin komen verschillende medewerkers aan het woord hoe zij koers houden in een zelfsturende organisatie. Onze organisatie is ingericht op de toekomst door onze afhankelijkheid van externe organisaties tot een minimum te beperken, medewerkers zijn in (vaste) dienst, we kennen geen externe aandeelhouders of financiers en we gebruiken zelf zoveel mogelijk open standaarden of open source voor onze bedrijfsvoering.
In deze rubriek delen we met veel plezier hoe wij werken en bijdragen aan belangrijke ontwikkelingen in de sector. De thema’s die jullie in de komende nieuwsbrieven kunnen verwachten zijn onder andere:
Nationaal Groeifonds
Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet in projecten die zorgen voor het duurzame verdienvermogen van Nederland. Wij zijn betrokken bij diverse werkpakketten in het Nationaal Groeifonds om innovatie in de bouwsector te bevorderen en werken hierbij samen met andere organisaties aan een Ketenintegratie Platform om de circulaire keten van bouwmaterialen te faciliteren.
Interoperabiliteit
Elke organisatie zet veel applicaties in. Maar tot op heden zijn veel van deze applicaties niet met elkaar verbonden. Door applicaties te verbinden wordt het voor gebruikers eenvoudiger om informatie uit te wisselen. Door bijvoorbeeld CIVIEL te koppelen met VISI kun je grip houden op de uitwisseling en het accorderen van Weekstaten en Termijnen. Of door VISI te koppelen met een DocumentManagementSysteem (DMS) worden jouw bestanden direct opgeslagen.
Informatieveiligheid
Bij veel organisaties krijgt informatieveiligheid nog veel te weinig aandacht. Hierbij kun je denken aan gebruikers die uit dienst zijn, maar ook het beveiligen van de inlog tot de applicaties. In aantocht naar 2050 wordt dit steeds belangrijker. Daarom ontwikkelen wij onze applicaties zo veilig mogelijk en laten we bijvoorbeeld regelmatig pentesten uitvoeren.
Standaarden
Velen van jullie werken met CIVIEL en/of VISI. Beide applicaties zijn gebaseerd op een standaard (RAW of VISI) waarbij de RAW-standaard misschien wel een van de bekendste en meest gebruikte bouwstandaarden van Nederland is. Maar standaarden werken alleen als ze goed beheerd worden, hun doel dienen en mee blijven bewegen met hun tijd. Bakker&Spees draagt actief bij aan het ontwikkelen en beheren van standaarden op zowel nationaal als internationaal niveau.
Andere thema’s die aan bod zullen komen zijn onder andere, software-ontwikkeling, slim datagebruik en data-autorisatie.
Weet jij nog een thema die uitermate geschikt is voor deze rubriek? Laat het weten aan nieuwsbrief@bakkerspees.nl.
Wie zijn wij?
Bakker&Spees is een Nederlands softwarebedrijf gevestigd in hartje Amsterdam. Met een team van 40 enthousiaste medewerkers ontwikkelt Bakker&Spees software voor de GWW-sector. Met de softwarepakketten CIVIEL, VISI & CALC willen we graag je bedrijfsvoering stroomlijnen en de digitale samenwerking verbeteren.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.