ProRail

‘Een goede manier om snel en betrouwbaar te communiceren'

ProRail | Na bijna zes jaar bouwen gaan er eind 2012 treinen rijden over de Hanzelijn, die Lelystad met Zwolle verbindt. De nieuwe schakel in het spoornet brengt de noordelijke provincies dichter bij de Randstad en ontlast de knooppunten Amersfoort en Utrecht. Het gaat om vijftig kilometer spoor met de nieuwe stations Dronten en Kampen, enkele complexe werken zoals een vervangende spoorbrug over de IJssel (sinds medio 2011 al in gebruik) en de 790 meter lange Drontermeertunnel, en vele tientallen kleinere werken zoals viaducten.

Bouwbegeleiding essentieel om zaak in juiste spoor te houden

Een complex project met vele uitvoerders en een waarde van ruim € 1,1 miljard, waar miscommunicatie, budgetoverschrijdingen en uitlopende planningen op de loer liggen. Hoofdaannemer ProRail zet daarom VISI van Bakker&Spees in om overzicht te houden op alle overeenkomsten, tekeningen, afspraken, wijzigingen en opleveringen. VISI is een door de bouwbranche gestandaardiseerde systematiek voor communicatie tussen spelers in een bouwproject. Bakker&Spees heeft dit geautomatiseerd.

VISI standaard in elk groter ProRail-contract

Bouwadministrateur en key user Martin Elverding werkt zo’n drie jaar op het Hanzelijn bouwbureau in Kampen. Hij is erg tevreden overVISI: ‘Ik vind het een goede manier om snel en betrouwbaar te communiceren. Zowel intern bij ProRail als met onze opdrachtnemers. Die moeten dus ook met VISI werken. Eerst waren wij daarin de trekker en droegen we direct de kosten. Maar sinds een jaar of twee is het gebruik van VISI verplicht gesteld in onze contracten; zonder dat kun je niet meedoen.’

‘Blij met de discipline die het oplevert’

‘Mensen mopperen weleens, maar dat is vooral omdat ze bij de les gehouden worden. Als administrateur zet ik onder andere vragen van de aannemers uit bij onze adviseurs, die daarop moeten antwoorden. Essentieel voor het project; als men te lang wacht met antwoorden, hopen de berichten zich op en kleuren rood als men te laat is. Hierdoor wordt duidelijk waar de communicatie wordt vertraagd, dat wordt niet door iedereen als prettig ervaren, het zorgt echter wel voor overzicht, voortgang en discipline!’

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.