Trends volgens Olaf

Dit is de start van een terugkerende rubriek van Bakker&Spees medewerkers en hun kijk op de markt. Wat zien zij gebeuren en veranderen? Olaf bijt het spits af en neemt ons mee in de wereld. van dinoplaatjes en rioolinspecties!

De vraag of onze markt in beweging is krijg ik vaak gesteld en dan antwoord ik altijd volmondig met JA. Constateren wij dat er steeds meer projecten conform UAV-GC worden uitgevoerd? Zien wij een ontwikkeling naar meer complexe projecten? En zien wij toekomst in 3D, 4D of zelfs 5D of in BIM?
Het antwoord op al deze vragen is: JA! Maar het antwoord op de vraag of iedereen deze vooruitgang kan bijhouden, is: NEE.

Dinoplaatjes vs rioolinspecties

Ik denk zelfs dat het momentum is gekomen dat de ontwikkelingen veel sneller gaan dan de ‘massa’ kan bijbenen. Een voorbeeld is een aannemer in de rioolinspectie die mij onlangs de vraag stelde of 3D de toekomst zou zijn in zijn discipline. Het was de week dat Albert Heijn de dinoplaatjes uitbracht en kinderen thuis al dino’s tevoorschijn toverden in 3D-landschappen en ronddraaiend in de kamer op zoek gingen naar dino’s in het landschap. Als Albert Heijn 3D al in een gemiddelde huiskamer brengt, waarom zou een rioolinspectiebedrijf dan niet visueel 3D zijn riolen kunnen inspecteren? Is het onwetendheid die de vooruitgang tegenhoudt, of het houvast zoeken bij het vertrouwde?

De transitie van VISI

De hang naar houvast is een primaire reactie als de ontwikkelingen ons gaan duizelen, ook qua digitale vernieuwing blijven veel mensen liever in hun comfortzone. Wij horen wel geluiden als: 'Waarom zou ik een systeem als VISI gebruiken, want ik kan toch al communiceren?' en 'Bij mijn project gaat het toch niet fout, ik snap dat het voor mijn collega handig kan zijn'.

Dat een paar jaar terug VISI nog wel eens van bovenaf werd opgelegd zonder enige uitleg, of dat een vraag aan de beslissers in het bedrijf over het waarom van VISI onbeantwoord bleef, hielp natuurlijk niet echt.

Gelukkig komt daar steeds vaker beweging in en is er meer aandacht voor de gebruikers bij de overgang naar VISI. Mensen wordt nu meer tijd en training gegund om het programma te leren kennen. Zo raken gebruikers niet alleen vertrouwder met VISI, maar ontdekken ze ook de voordelen. En dan blijkt VISI meer te zijn dan een leuk ‘speeltje’ van hogerhand of de opdrachtgever.

Dus nogmaals JA, onze sector is sterk in verandering en NEE, bijna niemand kan het tempo daarvan volgen. Maar gelukkig groeit het besef dat de aanpassing aan nieuwe ontwikkelingen niet automatisch gaat, maar dat we elkaar daarbij moeten helpen. En dat voor het omgaan met deze ontwikkelingen, zoals ook VISI, goede begeleiding en opleiding onmisbaar zijn.

Olaf is lid van het Strategisch Team en verantwoordelijk voor de productgroepVISI.

Aanbevolen product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Waarom Bakker&Spees?

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.