Standaard RAW Bepalingen 2015

Waar komen ze vandaan en hoe kan je er gebruik van maken?

Wat zijn de Standaard RAW Bepalingen 2015?

Binnen de GWW-sector wordt veel gebruik gemaakt van de RAW-systematiek. De RAW-systematiek is een branchestandaard. In deze standaard zijn juridische, administratieve en technische voorwaarden gedefinieerd waarvan men gebruik kan maken bij het samenstellen van een contract. Het merendeel van de infrabestekken worden opgesteld aan de hand van de RAW-systematiek.

CROW is de beheerder van deze systematiek. Elke vijf jaar wordt de standaard herzien en een nieuwe versie uitgebracht. In 2015 is de Standaard RAW Bepalingen 2015 uitgekomen. De sector kan van 2015 tot 2020 gebruik maken van deze standaard, in 2020 verschijnt er weer een nieuwe versie.

Een grote verandering in de Standaard 2015 ten opzichte van de Standaard 2010 zijn de raamovereenkomsten, deze heetten voorheen OMOP-bestekken. Zowel de benaming als de manier van werken verschilt tussen deze twee. Maar er zijn bijvoorbeeld ook nieuwe werkomschrijvingen bijgekomen en diverse hoofdstukken zijn verplaatst. Meer informatie is te vinden op onze hulppagina.

Software

CIVIEL RAW-Bestek is ontwikkeld conform de RAW-systematiek,  waarin op dit moment de Standaard Bepalingen 2015 gelden. De software is goedgekeurd door CROW. Ook CIVIEL Calculatie en CIVIEL RAW-Administratie voldoen waar nodig aan de RAW-systematiek.

Aanbevolen product

CIVIEL

Of je nu een rotonde, een brug of een station bouwt, er is altijd veel uit te zoeken en te berekenen. En alles moet tot in de puntjes kloppen. Met CIVIEL maak je de dagelijkse details glashelder en hou je toch de grote lijnen in het oog.

Wij werken ruim 10 jaar met CIVIEL, voornamelijk met Calculatie. Het is echt een aanrader, het werkt prettig, het werkt goed, het werkt altijd, wat wil je nog meer?

Jacco Griekspoor
Hoofd Bedrijfsbureau
Griekspoor

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.