Het VISI keurmerk: een toets voor leveranciers

Net als onze CIVIEL software heeft ook onze VISI software een keurmerk.Wie deelt eigenlijk zo'n keurmerk uit en waaraan moet je dan voldoen?

Beheer van VISI

De term VISI dateert uit 1998, toen een aantal partijen uit de bouwsector de koppen bij elkaar staken om afspraken te maken over communicatie en informatieoverdracht. Bij bouwprojecten staat of valt een succesvol verloop van een project immers met een goede verdeling van verantwoordelijkheden.

VISI is nadrukkelijk meer dan de gelijknamige software. VISI is een afsprakenstelsel dat regelt hoe partijen elektronisch met elkaar communiceren. De afspraken gaan dan niet over de uitkomst van het beoogde werk (bijv. een weg, spoor of gebouw), maar over de communicatie tussen personen die betrokken zijn bij het project. 

De VISI standaard wordt beheerd door CROW. Met ingang van 1 januari 2016 is de open standaard VISI onder de hoede van het BIM Loket gekomen. Na CB-NL, NL/SfB, GB-CAS en NLCS is VISI op dit moment de vijfde open BIM-standaard in het BIM Loket portfolio. Om de VISI standaard toe te passen heb je compatibele software nodig. Om de VISI-software te leveren moet een leverancier het VISI Keurmerk halen. 

Toetsing

CROW laat na aanvraag van de leverancier een softwareapplicatie toetsen door een onafhankelijke deskundige (TNO Bouw en Ondergrond). De Leidraad VISI-systematiek vormt daarvoor de basis. Belangrijke onderdelen van de toets zijn:

  • de juiste uitwisseling van berichten volgens de VISI-protocollen
  • de veiligheid van het berichtenverkeer
  • archivering volgens de archiefwet van publieke opdrachtgevers

Samengevat toetst CROW de VISI compatibele software op functionaliteit en betrouwbare uitwisseling van berichten.

VISI Certificaat

Pas als de software is goedgekeurd, mag deze het officiële keurmerk dragen. De leverancier krijgt van CROW dan ook een VISI Certificaat, dat wordt vastgelegd in de VISI Keurmerkovereenkomst. Deze certificering garandeert de kwaliteit en juiste werkwijze van de softwareleverancier. Het is een bewijs dat de applicatie voldoet aan de interoperabiliteit- en compatibiliteitseisen van de VISI-systematiek.

Keurmerk  VISI

De VISI-software van Bakker&Spees heeft uiteraard altijd een keurmerk en is gecertificeerd conform de laatste versie van de VISI-standaard.

 

Aanbevolen product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Door alle communicatie in projecten via VISI te laten verlopen is er veel minder discussie met bijvoorbeeld de opdrachtnemers, alles ligt vast en is heel snel terug te vinden. Met VISI blijft helder wie nou welk besluit wanneer genomen heeft. Bijkomend voordeel is dat alle stukken, zoals tekeningen en documenten, gelijk gearchiveerd worden.

Remco Bom
directievoerder
gemeente Rotterdam

Waarom Bakker&Spees?

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.