Valkbrug Leiden

De nieuwe Valkbrug in Leiden is een iconische brug, opgebouwd uit vier deelbruggen. De brug verbindt het stationsgebied met de Lammermarkt. De nieuwe brug maakt de situatie ook overzichtelijker voor het vaarverkeer.

De Valkbrug verbindt het Schuttersveld en Molenwerf in Leiden, vlakbij molen de Valk. In 2002 is ter vervanging van de oude brug een noodbrug gebouwd, maar deze tijdelijke brug lag inmiddels al ruim vijftien jaar op zijn plek en was aan vervanging toe. Deze brug is vervangen door de nieuwe Valkbrug. Het resultaat is een iconische brug, eigenlijk opgebouwd uit vier deelbruggen. De brug verbindt het stationsgebied met de Lammermarkt. De nieuwe brug maakt de situatie ook overzichtelijker voor het vaarverkeer.

Het project

De nieuwe brug overspant in een deel de singel met een vrije overspanning van ca. 26 meter. De brug is makkelijker te passeren voor wegverkeer, omdat de brug veel minder steil wordt en geleidelijke overgangen heeft. De doorvaartbreedte en -hoogte is geoptimaliseerd zodat pleziervaart gemakkelijker de brug kan passeren. De doorvaarhoogte is 1,75 meter. Er ontstaat daardoor ook een overzichtelijkere situatie voor het vaarverkeer omdat de bocht in de singel minder scherp is en de doorgang onder de brug veel breder is geworden. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart eind 2017, de brug is opgeleverd in juli 2019.

Gebruik van VISI

Binnen het project is VISI toegepast om alle communicatie en informatie tussen de Gemeente Leiden en Van Boekel uit te wisselen. Het project is op basis van UAV-GC opgezet, waarbij wordt gecommuniceerd over onder andere documenten ter acceptatie en toetsing, termijnen, verslagen en wijzigingen.

Wie?
Van Boekel Bouw en Infra & gemeente Leiden

Looptijd
2017-2019

Beeld: ©Van Boekel

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.