Ondergrondse fietsenstalling Zwolle

Zwolle is fietsstad nummer 1 van Nederland. Met de bouw van een nieuwe ondergrondse fietsenstalling wil de gemeente Zwolle het gebruik van de fiets in Zwolle verder stimuleren.

Het project

De bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt gerealiseerd door Boskalis Nederland en zal de parkeercapaciteit voor de fiets aan de centrumzijde van het station verdubbelen. In totaal is er ruimte voor 5.475 fietsen. Naast de bouw van de ondergrondse fietsenstalling zal Boskalis ook de herinrichting van de openbare ruimte van het Stationsplein en de Stationsweg realiseren.

De fietsenstalling is ontworpen door Kraaijvanger Architects als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht zorgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. In het ontwerp zijn er geen doodlopende gangen of obstakels en zijn de kolommen zo gepositioneerd dat er geen donkere nissen ontstaan.

Omdat het busstation van Zwolle begin 2019 verhuist naar de achterzijde van het station krijgt ook het Stationsplein een nieuwe uitstraling. Zo wordt naar ontwerp van Maxwan de rotonde op de kop van de Stationsweg vervangen door een nieuwe inrichting waarbij reizigers straks via het plein snel en veilig van en naar het station komen en waardoor het monumentale stationsgebouw beter tot zijn recht komt.

Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting inclusief een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden. Sfeervolle verlichting moet deze entree tot de stad transformeren in een aangename plek om te verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder. De indeling van het Stationsplein zal aansluiten bij de bebouwing op de 19e eeuwse Stationsbuurt.

Gebruik van VISI

Binnen het project wordt VISI toegepast om alle communicatie en informatie tussen de Gemeente Zwolle en Boskalis uit te wisselen. Het project is op basis van UAV-GC opgezet, waarbij wordt gecommuniceerd over onder andere documenten ter acceptatie en toetsing, termijnen, verslagen en wijzigingen. Ook is het interne toetsingsproces gefaciliteerd in VISI. Op de website van Kraaijvanger Architects lees je meer over het project.

Wie?
Gemeente Zwolle, Kraaijvanger Architects, Maxwan A+U en Boskalis Nederland.

Looptijd
2019-2020

Beeld: ©Kraaijvanger Architects

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.