Landmaken Strandeiland IJburg

IJburg aan de oostkant van Amsterdam bestaat uit zes eilanden waarop circa 18.000 woningen worden gebouwd voor zo'n 45.000 inwoners. De aanleg van de eilanden gebeurt in twee fasen: binnen de tweede fase is gestart met het landmaken voor Strandeiland.

IJburg aan de oostkant van Amsterdam bestaat uit zes eilanden waarop circa 18.000 woningen worden gebouwd voor zo'n 45.000 inwoners. De aanleg van de eilanden gebeurt in twee fasen. Binnen de tweede fase is gestart met het landmaken voor Strandeiland. Strandeiland wordt het grootste eiland van IJburg. Het behoort met 8.000 woningen tot de grootste toekomstige stadswijken van Amsterdam. Gelegen aan de IJburgbaai met een 750 meter lang stadsstrand en aan de zuidzijde een ruige natuurrand aan het IJmeer is dit een nieuw stuk van Amsterdam. Voor commerciële en maatschappelijke bestemmingen komt 120.000 vierkante meter beschikbaar. Plus bijna 6 hectare aan groen voor recreatie.

Het project

Tegen een aanneemsom van zo’n 85 miljoen euro mag baggeraar Boskalis het nieuwe Strandeiland opspuiten. Daar hoort ook een natuurgebied van 3 hectare bij met mosselbanken en een rietlandschap. Medio 2018 is men begonnen met het spuiten van zand in het IJmeer. Er wordt ruim acht miljoen kubieke meter zand gebruikt om het eiland uit de grond te stampen. Omgerekend zijn dat bijna 230.000 vrachtwagens. Het zand komt uit het IJsselmeer en is losgekomen bij het verdiepen van de vaargeul tussen Urk en Den Oever.
Oorspronkelijk stond het nieuwe eiland bekend als het Middeneiland. De naam is veranderd in Strandeiland omdat het eiland een groot stadsstrand krijgt. Daarnaast zijn er meerdere kleinere natuurstrandjes verdeeld over het eiland. Naar verwachting kan er vanaf 2022 worden gebouwd op het Strandeiland.

Gebruik van VISI

Binnen het project wordt VISI toegepast om alle communicatie en informatie tussen de gemeente Amsterdam en Boskalis uit te wisselen. Het project is op basis van UAV2012 opgezet, waarbij wordt gecommuniceerd over onder andere beoordelings- en registratiedocumenten, termijnstaten, afwijkingen en wijzigingen.

Wie?
Boskalis en gemeente Amsterdam

Looptijd
2018-2022

Beeld: ©gemeente Amsterdam

Relevant product

VISI

Of je nu wegen, bruggen, of stations ontwerpt, bouwt, beheert of onderhoudt, je doet het samen. VISI stelt je in staat dat professioneel en efficiënt te realiseren met ons communicatieplatform.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.