Wereldwijd erkende kwaliteit

Als eerste aannemer ter wereld wist BAM Infra de BSI Kitemark Award binnen te halen voor BIM Level 2. De op de VISI-standaard gebaseerde software voldoet volledig aan de eisen van de certificerende instantie BSI.

VISI helpt BAM naar BIM level 2

‘O jee... straks gaat het nog lukken ook!’ Die gedachte heeft Anne-Roos van der Elst, manager Work Capital bij BAM Infra Nederland, weleens uit de slaap gehouden tijdens de audit. Na een paar spannende maanden werd de BIM-certificering eind vorig jaar realiteit voor Anne-Roos en haar team. Als eerste aannemer ter wereld wist BAM Infra de BSI Kitemark Award binnen te halen voor BIM Level 2. BAM Infra is daarmee gecertificeerd volgens de standaarden PAS 1192-2 {Ontwerp en Bouw} en PAS 1192-3 (Asset Management). BIM is een afkorting voor Building Information Modelling en is een verregaande manier van digitale samenwerking. In het Verenigd Koninkrijk is BIM sinds 2016 voorgeschreven voor alle nieuwe overheidsprojecten. Met BIM Level 2 wordt alle informatie gezamenlijk ontsloten en gestroomlijnd.

Voorsprong met VISI

Voor BIM level 2 is werken in een Common Data Environment een vereiste. Simpel gezegd komt dat neer op een digitaal platform waar alle betrokken partijen volgens een strikte manier informatie opslaan en delen. Tijdens de audit heeft Janax Looij, productspecialist VISI bij Bakker&Spees, BAM Infra geadviseerd. Janax wist de certificerende instantie BSI ervan te overtuigen dat de op de VISI-standaard gebaseerde software volledig aan de eisen van de audit voldoet.
Anne-Roos: ‘We hadden echt mazzel dat we al bekend waren met VISI van Bakker&Spees, want de vereiste Common Data Environment bleek daar automatisch in te zitten. We hoefden wat dat betreft niet het wiel uit te vinden. Dat scheelde enorm in de voorbereiding.’

VISI is meer dan een communicatiesysteem

Janax verduidelijkt: ‘VISI is een open BIM-standaard die de formele communicatie tussen bouwpartners regelt. Onze software is op deze standaard gebaseerd en gaat altijd uit van raamwerken. Een raamwerk is een stroomschema met een vooraf bepaalde rollenstructuur, dat de verantwoordelijkheden van iedereen binnen het projectteam transparant houdt. Tijdens het bouwproces bepaalt de VISI-workflow zorgvuldig wie wanneer aan zet is. Zo voorkom je tijdrovende discussies en miscommunicatie.’
Maar VISI is meer dan een communicatiesysteem. Janax: ‘De software is ook te koppelen met andere applicaties zoals documentmanagementsystemen, waarbij meta-informatie over bijlages vanuit verschillende disciplines een-op-een overgenomen kan worden. Groot voordeel van VISI is ook dat berichten en documenten niet te verwijderen zijn. Zonder dat je er omkijken naar hebt, wordt alles binnen het project in lijn met de Archiefwet bewaard. Alle bijlages en communicatie zijn voor alle partijen terug te vinden.’

Wereldwijde kwaliteit

De BIM-standaard vormt de basis voor succesvol samenwerken van het ontwerp tot de sloop van een bouwwerk. Op die manier kan het  projectteam sterker communiceren en neemt de kans op  vertragingen af. Verder zijn de projectrisico’s beter te managen en is er ook meer zicht op de cashflow.
 ‘Met dit keurmerk kan BAM Infra wereldwijd kwaliteit aantonen en daarmee nog meer zekerheid bieden aan klanten. Werken volgens de BIM-standaard zorgt van begin tot eind voor transparantie en, niet onbelangrijk, voor beheersing van de kosten. En de jaarlijks terugkerende audit houdt iedereen scherp’, aldus Anne-Roos.

Made in Holland

BAM Infra kijkt met tevredenheid terug op het verloop van de certificering, Met de keuze voor Bakker&Spees boven buitenlandse aanbieders werd indirect ook gekozen voor een Nederlandse aanpak. Anne-Roos:  ‘De software is toch made in Holland. Kijk maar eens hoe Nederlandse ingenieurs wereldwijd gewaardeerd worden. Diezelfde expertise en betrouwbaarheid vind je terug bij de mensen van Bakker&Spees.’

 

Relevant product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Waarom Bakker&Spees?

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.