VISI-COINS workshop

Op donderdag 30 maart hielden we voor het eerst een bijeenkomst in eigen huis. Doel was het verkennen van de wensen van ‘de markt’ voor een toekomstige koppeling tussen de twee standaarden VISI en COINS.

VISI en COINS standaard verbinden

Al langer signaleren we dat het voor organisaties steeds belangrijker wordt om de verbinding tussen BIM-standaarden zoals VISI en COINS vorm te geven. Van onze klanten krijgen wij steeds vaker de vraag of we met onze VISI-software COINS willen gaan ondersteunen. En dat willen wij zeker. Maar om te bepalen welke rol software bij de koppeling kan spelen is het eerst nodig de behoeftes af te tasten.

De interactieve bijeenkomst werd ingeleid door Olaf Kok. Hij schetste de ambitie van Bakker&Spees om twee gescheiden werelden met elkaar te verbinden: die van de BIM-manager met objectinformatie en die van de contractmanager waar het draait om managementinformatie. Tijdens de voorstelronde bleek dit beeld voor de deelnemers heel herkenbaar .

Toekomstvisie

Na de theorie volgde een break-outsessie, waarbij deelnemers in twee groepen konden reageren op vier prikkelende stellingen. Deze zorgden voor een levendige discussie waaruit een aantal bruikbare punten naar voren zijn gekomen. Zo klonk onder meer de wens om frequenter informatie uit te wisselen en deze gerichter te kunnen behandelen en goedkeuren. De voortgang zou bewaakt moeten worden door reactietermijnen. Duidelijk werd in elk geval dat voor succesvolle integratie van beide standaarden brede afspraken nodig zijn.

Ruben Blair schetste een toekomstvisie van de markt waarin overdracht van COINS-informatie via containers in 2025 tot het verleden behoort. Uitgangspunt is het beheer van de informatieboom met alle COINS- verbindingen volgens de COINS-standaard, die met andere data  is verbonden. Daarbij worden de opbouw en verbindingen van de COINS-standaard behouden, maar zal er sprake zijn van realtime informatie-uitwisseling.

Gegevens foutloos delen tussen systemen

De informatie is straks voor iedereen bereikbaar, herleidbaar en gelijk. Het uiteindelijke doel is gegevens makkelijker te ontsluiten uit andere systemen om zo dubbele data en fouten te voorkomen.  Beide standaarden hebben hun sterke punten die het werk zullen vergemakkelijken en deze gaan we zeker in het toekomstige proces meenemen.

Bakker&Spees gaat graag het gesprek aan over het leggen van verbinding tussen software, standaard en praktijk. Dank zij  de input van de deelnemers kunnen wij ons steeds meer profileren als platform  waar opdrachtnemers, opdrachtgevers en ingenieursbureaus samenkomen. Met de start van enkele pilotprojecten hopen we straks klaar te zijn voor de volgende stap in de softwareontwikkeling.

Relevant product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Waarom Bakker&Spees?

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.