Update Standaard 2020

Het is inmiddels 2020 en dit jaar gaat de RAW Standaard 2020 zijn intrede doen. CROW is met man en macht aan het werk om deze officieel op 27 mei 2020 te kunnen lanceren.

25 februari 2020

Veranderingen in Standaard 2020

Hieronder geven we je een overzicht van de bij ons bekende en relevante wijzigingen voor de Standaard 2020:

Aangepaste werkomschrijvingen

De afgelopen vijf jaar zijn verschillende werkgroepen bezig geweest met het aanpassen en verbeteren van diverse hoofdstukken. Ook hebben gebruikers kunnen aangeven waar nog fouten zaten in de huidige teksten en is gekeken naar de huidige normen in Nederland en of deze normen overeenkomen met de eisen vanuit de RAW. We hebben begrepen dat er niet veel hoofdcodes verplaatst zullen worden, maar dat er wel een paar wijzigingen zullen zijn.
Ook wordt er duidelijker aangegeven (op de achtergrond) wat er met een bepaalde hoofdcode is gebeurd. Zo kunnen wij beter aangeven welke hoofdcodes ‘geconverteerd’ moeten worden en welke niet.  

Tervisielegging direct in de software beschikbaar

De eerste test met tervisieleggingen is succesvol gebleken, de tervisielegging Beeldkwaliteit kan al gebruikt worden in de software. De komende jaren zullen er nog meer tervisieleggingen in de software beschikbaar worden gesteld. Zo hoeven gebruikers niet meer 5 jaar te wachten voordat ze deze teksten in de software kunnen gebruiken.

Nieuwe kenmerken bij de hoeveelheid ter inlichting

Naast de bestaande L, T en I wordt het lijstje van kenmerken uitgebreid met een H en R.
H = voor materialen die herbruikbaar zijn zonder tussenbewerking.
R = voor materialen die herbruikbaar zijn na tussenbewerking.

Uitbreiding van het aantal tekens voor de rompteksten

Momenteel kun je 50 karakters invoeren bij de romptekst, dit wordt vergroot naar 100 karakters.

Overige kleine aanpassingen

Het bijdrage formulier en de staat van meer en minderwerk zullen verdwijnen uit de sjablonen evenals de post totale eenmalige kosten. Ook zullen de eenheden van de staartposten straks ook worden weergegeven in de de kolom 'eenheid' i.p.v. 'omschrijving'.

Naast bovenstaande veranderingen zijn er ook wat kleine technische softwarematige aanpassingen waar jullie als gebruikers niet direct iets van zullen merken.

Wij zijn voornemens om de software ook rond 27 mei 2020 af te hebben zodat er snel met de Standaard 2020 gewerkt kan worden. Met een kleine slag om de arm, wij moeten daarvoor wel tijdig alle documentatie en data van CROW aangeleverd krijgen.

**update 26 mei:
CROW zal de Standaard 2020 zelf iets later gaan vrij geven, wij gaan hierin mee. We verwachten nu dat de software ergens in juni gebruikt kan worden.

 

 

Relevant product

CIVIEL

Of je nu een rotonde, een brug of een station bouwt, er is altijd veel uit te zoeken en te berekenen. En alles moet tot in de puntjes kloppen. Met CIVIEL maak je de dagelijkse details glashelder en hou je toch de grote lijnen in het oog.

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.