Een glansrol voor DEMO

Sinds eind vorig jaar mag Janax Looij, productspecialist bij Bakker&Spees, zich officieel DEMO-professional noemen. Maar wat houdt DEMO eigenlijk in? En wat voor mooie dingen levert het op?

Wat is DEMO?

De afkorting DEMO staat voor Design & Engineering Methodology for Organizations. Deze methodiek beweegt zich op het snijvlak van bedrijfskunde, informatiekunde en informatica en draait om het interpreteren van communicatie. Janax vertelt er enthousiast over: ''Tijdens mijn stage bij Bakker&Spees in 2011 kwam ik voor het eerst met DEMO in aanraking. Door de raakvlakken met de VISI-standaard sprak het idee me steeds meer aan.’

DEMO kan bedrijfsprocessen via strikte regels tot in detail beschrijven en is ontwikkeld door  Jan Dietz, informatiekundige en emeritus-hoogleraar aan de TU Delft. Een belangrijke filosofie van DEMO is dat de mens centraal staat. Niet voor niets vormen interviews met de medewerkers altijd de basis voor de verdere uitwerking van DEMO modellen. Alles draait om de vraag: Wat doe je? En met welk doel? DEMO gaat verder dan een methodiek alleen. Het werkt voor mensen vaak als eyeopener, doordat ze zich realiseren wat hun rol in het hele proces en de zin van hun werk is.

Betere match is pure winst

De keuze voor DEMO maakte Janax bewust: ”Nadat ik een introductie over DEMO had bijgewoond, groeide mijn ambitie om er dieper in te duiken. Het enthousiasme van Gé Spees, die jaren eerder met succes de opleiding afrondde, werkte ook aanstekelijk. Doordat er een gefundeerd idee achter zit heeft deze methode echt meerwaarde ten opzichte van andere methodes. Je wordt je meer bewust van alle stappen in het proces.’’

‘’DEMO werkt met (constructie-)modellen zoals die ook binnen de VISI-systematiek worden gebruikt. Je ziet in één oogopslag hoe bedrijfsprocessen verlopen en ook hoe ze anders kunnen worden geïmplementeerd. Door de vaste volgorde van het ‘standaard transactiepatroon’ ben je minder flexibel bij het modelleren van processen maar de kans op missers is minimaal. De betere match met de werkelijkheid voorkomt tijdverlies en frustratie. Dat is pure winst.’’

VISI en DEMO: een veelbelovend duo

Met een tweede DEMO-professional in huis is Bakker&Spees nog beter toegerust om te adviseren bij het inrichten van bedrijfsprocessen. Denk aan de ontwikkeling van ERP-systemen, waarin alle IT-processen samenkomen. Om optimaal te kunnen aansluiten bij de organisatiewensen vraagt de DEMO aanpak wel een ruimere voorbereidingsfase. Maar met het einddoel voor ogen is deze tijdsinvestering zeker de moeite waard.

Janax: ‘'In toekomstige versies van de VISI software voorzie ik een glansrol voor DEMO. Straks zal er geen VISI-raamwerk worden gebouwd zonder dat er een DEMO-model aan ten grondslag ligt. We zijn nu al bezig met een pilotproject waarin we dat idee gaan uitwerken. Straks kunnen wij met onze pakketten nog beter inspelen op de werkelijke situatie van de klanten.”

 

Relevant product

VISI

Als je met verschillende partijen samenwerkt, ken je de problemen: faalkosten, uitgelopen planningen, budgetoverschrijdingen en zoekgeraakte documenten. Met VISI van Bakker&Spees maak je van elk project iets moois, door alle informatie en formele communicatie digitaal vast te leggen volgens de VISI-standaard.

Waarom Bakker&Spees?

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.