Duurzaamheid bij Bakker&Spees

Binnen Bakker&Spees vinden we duurzaamheid belangrijk. Zo hebben we de wens naar elkaar uitgesproken om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Dit geldt voor onze interne organisatie maar ook voor onze serverparken. 

14 april 2021

CO2-neutraal in 2025

Ons streven is om in 2025 CO2 neutraal te zijn, dit houdt dus in dat onze CO2 uitstoot 0 moet zijn. Om dit te realiseren is het belangrijk om onze uitstoot te weten en naar opties te zoeken om de uitstoot te verminderen. CO2-neutraal is trouwens niet het einddoel, overal waar we kunnen verduurzamen of een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld dragen we ons steentje bij. Hoe pakken we dit aan? In 2020 hebben we een projectteam aangesteld van collega’s die graag met duurzaamheid bezig zijn. Teamlid Hanna deelt haar ervaringen tot nu toe:

Duurzaamheid begint bij jezelf

'Het projectteam Duurzaamheid bestaat op dit moment uit Gé Spees en ikzelf, en dat is niet zo vreemd want privé zijn wij ook veel bezig met duurzaamheid. Zo heeft Gé bij de verbouwing van het Bakker&Spees pand zoveel mogelijk voor duurzame oplossingen gekozen, heeft hij thuis zonnepanelen en is hij zijn eigen groene project in Spanje gestart. Ikzelf koop veel tweedehands, eet graag biologisch en zo min mogelijk vlees én ben de eerste binnen Bakker&Spees die in een elektrische auto rijd.'

Uitdagingen van het bedrijfspand

'Een van de uitdagingen in ons duurzaamheidsplan is zeker ons kantoorpand. Ten eerste is het een oud en monumentaal pand. Hierdoor hebben we te maken met de gemeente Amsterdam en de Welstandscommissie die vaak ook nog eens conflicterende belangen hebben; uiterlijk versus duurzaamheid. Zo heeft het bijvoorbeeld 3 jaar geduurd voordat we een vergunning kregen om de oude stalen kozijnen met enkelglas te laten vervangen voor aluminium kozijnen met dubbelglas. Inmiddels zijn alle kozijnen vervangen, wat we gelijk merkten aan het klimaat op kantoor (en natuurlijk de energierekening)!

De tweede uitdaging zit hem in het feit dat we in een gemengde VVE zitten met woningeigenaren. Beslissingen over sommige gedeeltes van het pand, zoals het dak, moeten in samenspraak gemaakt worden en niet iedereen zit te wachten op extra kosten om het pand duurzamer te maken. Alle plannen voor binnen in het pand kunnen we wel zelf uitvoeren, zo hebben we bijvoorbeeld een airco-unit in onze serverruimte staan. In de winter blaast hij zijn warme lucht terug het kantoor in en in de zomer blaast hij het naar buiten.'

Datacentra

'De datacenters waar wij onze servers hebben staan gebruiken heel veel stroom. Toen wij op zoek waren naar een extra datacenter was het heel belangrijk voor ons om voor een groen datacentrum te kiezen. Deze hebben wij gevonden in NorthC, hun datacentrum is CO2 neutraal en ze bezitten ook het ISO 14001 certificaat.

Energielevering

'In ons onderzoek kwamen we er achter dat we een contract hebben bij één van de grotere energie leveranciers. We nemen daar weliswaar semi groene stroom af maar dat is voor ons niet meer voldoende. In oktober stappen we over naar een 100% groene energieleverancier.
Ook hebben we momenteel een niet werkende warmtepomp in het pand staan die graag weer aan het werk wil. Hij heeft één dag aangestaan maar gaf zoveel overlast voor de buren dat hij is uitgezet. Inmiddels ligt er een nieuw plan om de warmtepomp op het dak te plaatsen en hopen we de warmtepomp eind 2021 weer werkend te hebben. 

Andere opties die we in samenwerking met de VVE aan het uitzoeken zijn: zonnepanelen op het hoogste dak en een groen dak op het platte dak van onze kantine zodat deze beter geïsoleerd is.'

Leaseauto’s

'We gaan over naar een elektrisch wagenpark. Medewerkers die een nieuwe auto mogen uitzoeken hebben alleen nog keuze uit elektrische auto's. De eerste elektrische Bakker&Spees auto rijdt inmiddels al op de weg, een Kia E-Niro.'

Quick-wins

'Naast al deze grote ingrijpende plannen zijn er ook heel veel quick wins te behalen. Zo zijn bijvoorbeeld alle lampen voorzien van ledverlichting, serveren we een vegetarische lunch tijdens de trainingen, recyclen we onze Nespresso koffie-cups, is onze thee van Simon Levelt en kun je naast normale melk ook havermelk nuttigen. We krijgen elke week een fruitmand via Fruitful Office die voor elke geleverde mand via Ripple Africa een fruitboom in Malawi plant. Tevens doneren we onze oude laptops, computers en servers. Het liefst zou ik tijdens de lunch op kantoor ook geen vleesbeleg meer willen serveren, maar daar zijn nog niet alle collega’s het mee eens. De eerste stap: biologisch vleesbeleg! 

Tot nu toe zijn we heel tevreden met de vorderingen van onze doelstelling. Het is heel leuk om als organisatie na te denken hoe dingen ‘beter’ kunnen. Mocht iemand nog tips voor ons hebben dan horen we dit natuurlijk graag!'

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.