Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

'De betrouwbaarheid is een groot pluspunt'

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is als 100e CIVIEL-klant nog altijd blij met de software. 

 

Van Gerrit Alblas, projectleider en technisch manager bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hoeft niet alles digitaal. 'Kijk, dit is mijn laptop', grapt hij, wijzend naar zijn ouderwetse notitieblok dat schuilgaat in een zwarte hoes. Hij prefereert pen en papier boven al die schermpjes. Maar gaat het om de optimalisatie van werkprocessen, dan staat Gerrit digitaal wel zijn mannetje. Ruben Blair en Dieta Baljet van Bakker&Spees zijn afgereisd naar Rotterdam om het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (hierna HHSK) als 100e CIVIEL klant in het zonnetje te zetten.  Na het uitreiken van een boeket en een fotomoment voor het gebouw aan de Maasboulevard, vertelt Gerrit geanimeerd over zijn vak en het belang van IT voor het werkproces.

Met de voeten in de klei

Het huidige hoogheemraadschap is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen het hoogheemraadschap van Schieland en het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard. Gerrit werkt al 19 jaar bij de organisatie. Hij is groot geworden binnen HHSK met de traditionele manier van werken, met de voeten in de klei. 'De tijden zijn veranderd. Het integrale projectmanagement is ingevoerd, waarbij de verantwoordelijkheden binnen een project meer zijn afgebakend. Dat heeft zeker zijn voordelen maar het is een andere manier van werken'.. Gerrit geeft eerlijk toe dat hij daar weleens moeite mee heeft. Hij is en blijft een mensenmens, die opbloeit bij persoonlijk contact in plaats van heen en weer te mailen. Een verhit telefoontje met een inwoner, daar wist Gerrit wel raad mee door - hup - in de auto te springen en ter plekke de gemoederen te sussen.

Ambassadeur voor de digitalisering

Bij zijn vorige werkgever was hij gewend aan de software van Bakker&Spees, en toen Gerrit overstapte naar HHSK, keek hij gek op toen daar geen specifiek besteksprogramma bleek te zijn. Gelukkig wist Gerrit het hem vertrouwde programma bij zijn nieuwe werkgever te introduceren, en heeft zo een ambassadeursrol op zich genomen bij de digitalisering van het werkproces. 'In die tijd ging alles via een floppydisk, en aan één enkele pc hadden we genoeg. Pas toen meer collega’s met de software gingen werken, zijn we gaan uitbreiden met licenties via de server.'

Kennisbank CIVIEL

Inmiddels is de situatie weer anders: in 2020 is Gerrit nog de enige op de afdeling Waterkeringen en Wegen die ervaring heeft met het zelf creëren van bestekken. Hij is zich ervan bewust dat hij met zijn jarenlange ervaring een bron van kennis is. Nog een kleine anderhalf jaar en dan komt het pensioen in zicht, dus is het zaak de expertise van Gerrit veilig te stellen. Want één ding is zeker: hij heeft de missie om de organisatie goed achter te laten, straks na zijn vertrek. Ruben Blair oppert dat Gerrit als ‘oude rot’  in het vak misschien wel een steentje zou kunnen bijdragen aan de kennisbank CIVIEL die momenteel wordt opgezet op de nieuwe mijnbakkerspees-omgeving.

Nieuwsgierig naar CIVIEL 9

Over specifieke wensen ten aanzien van de software zegt Gerrit: 'Ik zou het zo een-twee-drie niet weten. Het programma is compleet en werkt prima. Ook bij de servicedesk word ik goed geholpen, als ik ze een keer nodig heb. De betrouwbaarheid en de bereikbaarheid zijn de pluspunten van Bakker&Spees, dat snelle schakelen is fijn.' Gerrit ziet uit naar de nieuwe versie CIVIEL 9, waarvan het onderdeel RAW-Bestek over niet al te lange tijd zal uitkomen. En dan weet hij toch iets te bedenken: 'Ik zou binnenkort graag iemand van Bakker&Spees langs zien komen om een demonstratie te geven, dan weet ik vast een beetje wat ik kan verwachten.' En dat regelen wij natuurlijk graag.

Relevant product

CIVIEL

Of je nu een rotonde, een brug of een station bouwt, er is altijd veel uit te zoeken en te berekenen. En alles moet tot in de puntjes kloppen. Met CIVIEL maak je de dagelijkse details glashelder en hou je toch de grote lijnen in het oog.

Wij werken ruim 10 jaar met CIVIEL, voornamelijk met Calculatie. Het is echt een aanrader, het werkt prettig, het werkt goed, het werkt altijd, wat wil je nog meer?

Jacco Griekspoor
Hoofd Bedrijfsbureau
Griekspoor

Wij zijn Bakker&Spees

Grip op de zaak: dat is in 4 woorden wat onze software je geeft. Als je in de GWW werkt, maken we je bedrijfsvoering makkelijker en beter. We helpen je met persoonlijke service en deskundig advies. Zo kun jij de zaken efficiënter, eenvoudiger en plezieriger runnen.

We optimaliseren en innoveren onze producten continu, zodat jij steeds beschikt over de beste software met het oog op de toekomst. Daarbij zien we onszelf niet alleen als leverancier. Ons deskundig team helpt jou altijd de beste oplossing te vinden.